trailrunning

trailrunning

söndag 9 november 2008

Tack SVT

I kväll såg jag SVT:s Dokument inifrån" om barnuppfostran och skolans nya "hårdare tag". Skrämmande. Jag är själv lärare och försöker hålla mig uppdaterad vad gäller forskning om pedagogik och didaktik. Det har länge slagit mig hur illa uppdaterade våra politiker med Jan Björklund i spetsen är på detta område. Det pratas ständigt om ordning och reda, eller bristen på den, och om hur vi ska få införa mer ordning och disciplin i skolan. Men, som pedagogikforskarna i programmet påpekade så visar all modern forskning att samtalet och relationen är det viktigaste för att nå goda resultat OCH arbetsro. Elever behöver känna sig sedda för att vilja utvecklas, de behöver lära sig att ta ansvar, ifrågasätta och vara delaktiga i beslut för att bli goda demokratiska medborgare. Det är vårt uppdrag, inte att uppfostra lydiga osjälvständiga barn med dåligt självförtroende. I programmet medverkade ett flertal väl ansedda pedagogikforskare som var ense om vad modern forskning säger, den enda som inte höll med dem var en pensionerad professor som tyckte att vi varit för snabba med att avskaffa aga. Är det verkligen honom vi vill lyssna på.

Min erfarenhet är att utåtagerande ungar egentligen skriker efter villkorslös kärlek. När man ger dem det och visar att man uppskattar och respekterar dem kan man också ställa krav och sätta gränser.

Enligt min mening är Jan Björklund det största hotet mot svensk skola. Han är ju gammal militär vilket påverkar hans syn på ordning och diciplin. Han glömmer att vi i skolan arbetar med ungar, inte med adepter och att vi lever på 2000-talet och inte på 50-talet. Så länge han är skolminister kommer jag att vara rädd. Rädd för min yrkeskarriär, rädd för vårt samhälles framtid.

3 kommentarer:

kitty_k sa...

Go Mina!!

Anonym sa...

Bravo! Härligt att höra.

Jag bloggade om samma sak idag, är så upprörd.

http://www.svenskakonstnarer.se/bilder/15/1592/blogg/svenskakonstnarer-rss.xml

Nosse sa...

Im on your side hun, Förresten hur mår skott? kramar och tack för de fina inläggen och kommentarerna.