trailrunning

trailrunning

tisdag 22 april 2008

Heja tjejer!!

Nu är de ute i strejk. Sjuksköterskorna. Jag håller tummarna. De tillhör ett eftersatt kvinnodominerat yrke som dras med dåliga löner trots stort ansvar och viktiga arbetsuppgifter. Tidigare lyckades kommunal få till ett riktigt bra avtal och nu är det förhoppningsvis vårdförbundets tur. Även om jag som sagt önskar dem all lycka kan det inte hjälpas att jag blir något bitter över min egen situation. Sjukskötesrkorna har begärt 22 000 som lägsta garantilön. Det är de absolut värda. Det bittra i situationen är bara att vi lärare fegade ur i vårt avtal. Det är inte många läärare som får 22 000 i ingångslön. Trots en utbildning som faktiskt är en hel del längre än en sjuksköteska. Detta är såklart inte sjuksköterskornas fel, inte heller kommunals, men det känns ändå på nåt sätt lite orättvist. Vårt fack talade om strejk och om ett riktigt bra avtal. Vad fick vi? 3% om året. Hurra, Hurra! Inte. Detta trots att regeringen talat sig varm för lärarna som yrkesgrupp och sagt att något måste göras för att få upp våra löner. Jag har sammanlagt 340 poäng och en lön knappt över 22 000. Visst jag har fler poäng än jag behöver, men 200 av dem är faktiskt min lärarutbildning. Det är fem år det, två mer än sjuksköterskorna, lika många som civilingenjörerna, väldigt många fler än en insdustriarbetare, elektriker eller stenläggare. Ja ja, jag ska inte vara bitter. Jag älskar mitt jobb och valde det verkligen inte för pengarnas skull, eller möjligheterna att göra karriär. Det tror jag inte att sjuksköterskorna sjorde heller. Det vi har gemensamt är att vi valt yrken där vi behövs, men också yrken som aldrig kommer att löna sig på riktigt.

Så lycka till alla medsystrar, jag hoppas verkligen att ni lyckas i er kamp. Min förhoppning är att vi också nån gång ska våga strejka, stå upp för våra rättigheter. Inte underordna oss det samhällsystem som vägrar betala för det viktigaste som finns: Skola, vård och omsorg.

5 kommentarer:

Frökenjosefin sa...

Jajamensan! Upp till kamp!!! Rika kommer vi dock aldrig att bli, men det är skitsamma. Viktigare saker finns!

kitty_k sa...

Är det inte just det här som är problemet?? Och då syftar jag på jämförelser mellan t.ex. våra olika jobb - visst har ni en längre utbildning och allt det men det är ju inte där som fokus ska ligga!? Vi har precis det problemet i våran yrkeskår; nu börjar det som har jobbat "länge" gnälla på att vi som är nya ju nästan kommer att få samma lön som de har. Istället borde man ju se det som att "jaha, får en ny sköterska 22000 i lön så borde ju jag ha MINST 28000" osv.

mina sa...

Absolut K, det är ju det jag menar... att vi borde ha mer, absolut inte ni mindre. Ni förtjänar varenda krona, jag önskar bara att vi kunde vara modiga nog att stå upp för våra löner så som ni gör. Det tråkiga är ju bara att vi inom offentlig sektor är undervärderade och dessutom slåss om samma pengar.

Sen tycker jag ju faktiskt att fokus ska ligga precis där, utbildning måste löna sig tycker jag. Har man pluggat mer ska man ha mer lön. Annars går man ju back i sin livslön.

kitty_k sa...

Jo ok, jag håller med på den biten men inte på missutsamhetsbiten. Det var mer den jag menade att den är svårt i kvinnodominerade yrken.. typ..

kitty_k sa...

oj..missunsamhetsbiten skulle det va